Breaking News
Home / Δελτία τύπου / Για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος – 2005

Για την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος – 2005

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

« Οι Αυξανόμενες Ανάγκες του  Άσθματος »

Το άσθμα είναι μια από τις σοβαρότερες αλλεργικές παθήσεις, η οποία συμβαίνει όταν η αλλεργική αντίδραση εντοπίζεται στους πνεύμονες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι βήχας, σφίξιμο ή βράσιμο στο στήθος, σφύριγμα στην αναπνοή ή/και δύσπνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ταυτόχρονα και αλλεργική ρινίτιδα.

Η συχνότητα εμφάνισης του άσθματος αυξάνεται παγκοσμίως, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια ενηλίκων και περισσότερα από 1 στα 5 παιδιά να παρουσιάζουν σήμερα συμπτώματα άσθματος με αποτέλεσμα την  απώλεια παραγωγικού χρόνου (εργατο-ώρες ή σχολικές ώρες ), αλλά και τεράστιες δαπάνες. Το κόστος του άσθματος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ανέρχεται σε δισεκατομμύρια Ευρώ και επιβαρύνει τόσο τους ασφαλιστικούς φορείς όσο και τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τέλος, το άσθμα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ατόμων και των οικογενειών τους.

Το άσθμα εμφανίζεται περισσότερο στις αστικές περιοχές και συνδέεται άμεσα με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ασθενών που πάσχουν από άσθμα πλησιάζει το 10% με αυξητικές τάσεις.

Η ανησυχητική αύξηση της επίπτωσης, αλλά και της βαρύτητας του άσθματος στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν δεν ευαισθητοποιηθούν τόσο οι επιστήμονες όσο και η κοινή γνώμη ώστε να συμπράξουν στην συνολική αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας του 21ου αιώνα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, 3 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας καλεί όλους τους Έλληνες πολίτες, πάσχοντες και μη, να ενημερωθούν σχετικά με  τα συμπτώματα και πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το άσθμα και τους επιστήμονες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία της νόσου.

Check Also

Αιθαλομίχλη και αλλεργίες

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Επιστημονική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) εκφράζει την ανησυχία …