Gonsalves N, Yang GY, Doerfler B, Ritz S, Ditto AM, Hirano I.
1) Elimination diet effectively treats eosinophilic esophagitis in adults; food reintroduction identifies causative factors.
Gastroenterology. 2012 Jun;142(7):1451-9.e1.
Abstract.
Background & Aims.
Adults with eosinophilic esophagitis (EoE) typically present with dysphagia and food impaction. A 6-food elimination diet (SFED) is effective in children with EoE. We assessed the effects of the SFED followed by food reintroduction on the histologic response, symptoms, and quality of life in adults with EoE.
Methods.
At the start of the study, 50 adults with EoE underwent esophagogastroduodenoscopies (EGDs), biopsies, and skin-prick tests for food and aeroallergens. After 6 weeks of SFED, patients underwent repeat EGD and biopsies. Histologic responders, defined by ≤5 eosinophils/high-power field (eos/hpf) (n = 32), underwent systematic reintroduction of foods followed by EGD and biopsies (n = 20). Symptom and quality of life scores were determined before and after SFED.
Results.
Common symptoms of EoE included dysphagia (96%), food impaction (74%), and heartburn (94%). The mean peak eosinophil counts in the proximal esophagus were 34 eos/hpf and 8 eos/hpf, before and after the SFED, and 44 eos/hpf and 13 eos/hpf in the distal esophagus, respectively (P < .0001). After the SFED, 64% of patients had peak counts ≤5 eos/hpf and 70% had peak counts of ≤10 eos/hpf. Symptom scores decreased in 94% (P < .0001). After food reintroduction, esophageal eosinophil counts returned to pretreatment values (P < .0001). Based on reintroduction, the foods most frequently associated with EoE were wheat (60% of cases) and milk (50% of cases). Skin-prick testing predicted only 13% of foods associated with EoE.
Conclusions.
An elimination diet significantly improves symptoms and reduces endoscopic and histopathologic features of EoE in adults. Food reintroduction re-initiated features of EoE in patients, indicating a role for food allergens in its pathogenesis. Foods that activated EoE were identified by systematic reintroduction analysis but not by skin-prick tests.
Σχόλιο :
Straumann A.
2) Treatment of eosinophilic esophagitis: diet, drugs, or dilation?
Gastroenterology. 2012 Jun;142(7):1409-11.
H πρόσβαση στο σχόλιο είναι ελεύθερη :
http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085%2812%2900621-X/fulltext
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική μελέτη η οποία προσθέτει νεότερα δεδομένα σχετικά με την διαιτητική τροποποίηση της κλινικής, ενδοσκοπικής και ιστοπαθολογικής εικόνας της ηωσινοφιλικής οισοφαγίτιδας στους ενηλίκους, όπως συμβαίνει με τον παιδιατρικό πληθυσμό και κατ΄επέκταση αποδεικνύει την σημασία της τροφικής αλλεργίας στην παθογένεση της νόσου.
Παρατηρήσεις :
α) Είναι η πρώτη κλινική μελέτη η οποία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της δίαιτας αποκλεισμού σε έξι τροφές (Six-Food Elimination Diet, 6-FED) σε ενήλικους με ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα.
β) Οι πιο συχνοί εκλυτικοί τροφικοί παράγοντες ήταν τα σιτηρά (60%), το γάλα (50%), η σόγια (10%), οι ξηροί καρποί (10%), και το αυγό (5%) .
γ) Ο μέσος χρόνος υποτροπής της νόσου μετά την επανεισαγωγή της υπεύθυνης τροφής ήταν τρείς ημέρες.
δ) Μόνον σε τρείς ασθενείς , από τους πενήντα που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη, ενοχοποιήθηκαν περισσότερες από 2 τροφές.
ε) Μόνον 13% των ασθενών είχαν θετική δερματική δοκιμασία δια νυγμού στην υπεύθυνη τροφή, ενώ το 67% των ασθενών στους οποίους η υπεύθυνη τροφή αναγνωρίσθηκε με πρόκληση, είχε αρνητικές δερματικές δοκιμασίες σε όλες τις τροφές.