Breaking News
Home / Νέα / Εκδηλώσεις / Η νέα Γρίπη (Η1Ν1): η θέση της ΕΕΑΚΑ

Η νέα Γρίπη (Η1Ν1): η θέση της ΕΕΑΚΑ

Σε σχέση με το πρόβλημα της νέας γρίπης (ιός της γρίπης Η1Ν1), η θέση της ΕΕΑΚΑ συνοψίζεται στα εξής:

Το ποσοστό των πασχόντων από άσθμα στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 5% του πληθυσμού συνολικά, αλλά παρατηρείται διαφοροποίηση στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται: α) ασθενείς με σοβαρό άσθμα β) ασθενείς που λαμβάνουν συστηματική αγωγή σε διάφορες χρονικές περιόδους κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού και  γ) ασθενείς με ήπιο άσθμα, οι οποίοι ελέγχονται με περιστασιακή χρήση βρογχοδιασταλτικών, αλλά πάσχουν και από άλλη χρόνια νόσο (καρδιοπαθείς, διαβητικοί, άτομα με σπληνεκτομή κ.α.) κι επομένως κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες (όπως οι προαναφερθείσες α και β) για την εκδήλωση σοβαρών επιπλοκών κατά την προσβολή από τον ιό της γρίπης.

Η θέση της Εταιρείας μας (που συμπίπτει με αυτή ανάλογων επιστημονικών φορέων παγκοσμίως) είναι ότι: «ασθενείς με άσθμα, μετά από συνεννόηση και επανεκτίμηση από τον θεράποντα ιατρό τους, σκόπιμο είναι να προβαίνουν σε ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης και ανά 5ετία κατά του πνευμονιόκοκκου». Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τη νέα γρίπη.

Σημειώνεται, τέλος, η περίπτωση ασθενών, οι οποίοι εμφανίζουν αλλεργία στο αυγό με κλινική εκδήλωση γενικευμένης αναφυλαξίας ή αλλεργίας στο «thimerosal» (συντηρητικό του εμβολίου)· η παραπομπή τους σε ειδικό αλλεργιολόγο – προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορούν με ασφάλεια να προχωρήσουν σε εμβολιασμό –  είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Επίσης για ασθενείς, με βεβαιωμένη από ειδικό αλλεργιολόγο αντένδειξη για τη χρήση των εμβολίων που έχουν παραχθεί σε έμβρυα αυγού, κρίνεται σκόπιμη η  χρησιμοποίηση εκείνων των εμβολίων κατά της Η1Ν1 της γρίπης, τα οποία είναι παρασκευασμένα αποκλειστικά σε καλλιέργειες κυττάρων κι επομένως είναι ελεύθερα πρωτεϊνών αυγού.

Check Also

Χρόνια αυθόρμητη κνίδωση: καθημερινά διλήμματα και νέες κατευθύνσεις

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (ΕΕΑΚΑ) διοργανώνεται εκδήλωση από την …