Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες ανασκοπήσεις με θέμα τα αλλεργιογόνα, την κλινική σημασία και τις διασταυρούμενες αντιδραστικότητες δύο ξηρών καρπών με ιδιαίτερη σημασία στην επιδημιολογία και τις κλινικές εκφράσεις της τροφικής αλλεργίας, του αράπικου φυστικιού και του καρυδιού. Τα γεωεπιδημιολογικά χαρακτηριστικά τους διαφέρουν, με το αράπικο φυστίκι να αποτελεί ένα μείζον τροφικό αλλεργιογόνο στον βρεφικό και νηπιακό πληθυσμό, ιδιαίτερα με τον φαινότυπο της ατοπικής δερματίτιδας, στις Η.Π.Α και την Δυτική Ευρώπη, και το καρύδι να αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τροφικής αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς στα παιδιά και ενηλίκους στον μεσογειακό πληθυσμό στα πλαίσια του LTP συνδρόμου.
Η γνώση της μοριακής βιολογίας των τροφικών αλλεργιογόνων σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά τους αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την προσέγγιση της τροφικής αλλεργίας μέσω των σύγχρονων εργαστηριακών μεθόδων της στοιχειακής μοριακής διάγνωσης (Component resolved diagnosis, CRDs).
BublinM, BreitenederH.
Cross-reactivity of peanut allergens.
Curr Allergy Asthma Rep. 2014 Apr;14(4):426.
Abstract
Peanut seeds are currently widely used as source of human food ingredients in the United States of America and in European countries due to their high quality protein and oil content. This article describes the classification and molecular biology of peanut seed allergens with particular reference to their cross-reactivities. Currently, the IUIS allergen nomenclature subcommittee accepts 12 peanut allergens. Two allergens belong to the cupin and four to the prolamin superfamily, and six are distributed among profilins, Bet v 1-like proteins, oleosins, and defensins. Clinical observations frequently report an association of peanut allergy with allergies to legumes, tree nuts, seeds, fruits and pollen. Molecular cross-reactivity has been described between members of the Bet v 1-like proteins, the non-specific lipid transfer proteins, and the profilins. This review also addresses the less well-studied cross-reactivity between cupin and prolamin allergens of peanuts and of other plant food sources and the recently discovered cross-reactivity between peanut allergens of unrelated protein families.
Η πρόσβαση στο άρθρο είναι ελεύθερη από την ιστοσελίδα του εκδότη:
http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11882-014-0426-8
Costa J, Carrapatoso I, Oliveira MB, Mafra I.
Walnut Allergens: Molecular Characterisation, Detection and Clinical Relevance.
Clin Exp Allergy. 2014 Mar; 44, 319–341.
Abstract
Food-induced allergies have been regarded as an emergent problem of public health. Classified as important allergenic ingredients, the presence of walnut and other nuts as hidden allergens in processed foods constitute a risk for sensitised individuals, being a real problem of allergen management. Attending to the increasing importance dedicated to walnut allergy, this review intends to provide the relevant and up-to-date information on main issues such as the prevalence of walnut allergy, the clinical threshold levels, the molecular characterisation of walnut allergens and their clinical relevance, as well as the methodologies for walnut allergen detection in foods. Since the walnut used in human diet comes from Juglans regia and Juglans nigra, the molecular characterisation of the allergens from both species included in the prolamins (Jug r 1, Jug n 1 and Jug r 3), cupins (Jug r 2, Jug n 2 and Jug r 4) and profilins (Jug r 5), together with respective clinical relevance, were compiled in this review. The most recent progresses on walnut allergen detection techniques (protein- and DNA-based) are described and critically compared, including the emergent multi-target approaches.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cea.12267/abstract
Η πρόσβαση στο άρθρο προαπαιτεί συνδρομή.
Η πρόσβαση στο άρθρο για τα μέλη της ΕΕΑΚΑ είναι ελεύθερη μετά από σύνδεση στην περιοχή των μελών.